Doe sociaal:
Zondags Winkelen

Bedrijfsleven tevreden met meerdere mogelijkheden voor koopzondag

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat gemeenten voortaan helemaal zelf in overleg met het lokale bedrijfsleven, mogen beslissen of en hoeveel koopzondagen er komen. Een flinke meerderheid in de Eerste Kamer stemde vandaag in met een verruiming van de Winkeltijdenwet. Het bedrijfsleven en de gemeenten kunnen hierdoor beter inspelen op de lokale behoeften, aldus de ondernemersorganisaties.
Met dit besluit komt er dan eindelijk een einde aan de jarenlange discussie over de koopzondag. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben zich altijd hard gemaakt voor ruimere winkeltijden. De lokale behoeftes staan boven aan en nu dat de wet is aangepast kunnen het bedrijfsleven en de gemeenten beter inspelen op die behoeftes. De meeste senatoren in de Eerste Kamer stemden voor het indicatiewetsvoorstel van D66 en GroenLinks, dit tot verheuging van de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Verruimde Winkeltijdenwet

Om misbruik te voorkomen van de toeristische bepaling werd twee jaar geleden die bepaling al aangescherpt. Winkeliers konden tot nu toe namelijk maximaal twaalf keer per jaar toestemming krijgen van hun gemeente om hun deuren te openen op zondag. In de toeristische gebieden mochten de winkels echter vaker open zijn, vandaar dat destijds de toeristische bepaling al is aangescherpt. Volgens de ondernemers organisaties MKB-Nederland en VNO-NCW komt er dan ook direct een einde aan de discussie over wat toeristisch is en wat niet. Met de verruimde Winkeltijdenwet is die hele bepaling namelijk niet meer nodig. Om daarop antwoord te kunnen geven, werd een bureaucratisch monster opgetuigd. En daar zijn ondernemers en gemeenten nu ook van verlost, aldus de ondernemersorganisaties.